Hvad er restskat, og hvad gør man, hvis man har det?

Det er langt fra os alle sammen, der har helt styr på SKATs regler og hvordan det fungerer, og mange fumler med selvangivelser, års- og forskudsopgørelser for at få det hele til at gå op i sidste ende. Hvis det så ikke går op i sidste ende risikerer man at stå med en restskat.

Herunder kan du blive klogere på hvad restskat er, samt hvad du skal gøre, hvis du har det.

Hvis du som mange andre synes, at det er uoverskueligt at manøvrere rundt i SKATs systemer, kan du med fordel gøre brug af en revisor, som kan hjælpe dig med at beregne din restskat – eller undgå den i første omgang.

Hvad er restskat?

Når kalendere nærmer sig februar og marts valfarter folk ind på SKATs hjemmeside. Det er nemlig her, man kan få et overblik over ens restskat. Restskat handler nemlig i bund og grund om, hvorvidt man skal betale penge tilbage eller om man får penge tilbage i SKAT.

Resultat er noget, som SKAT beregner alt efter om de vurderer, om du har betalt for meget eller for lidt i det foregående år. Har du betalt for meget vil du få penge tilbage fra SKAT – men har du derimod betalt for lidt i SKAT, skal du betale den sum, du har betalt for lidt. Det er den sum, der er restskat.

Hvad gør man, hvis man har restskat?

Det kan være en god idé at betale sin restskat med det samme, eftersom der kommer renter på beløbet. Renten på restskat varierer, men det er aldrig særlig rart at betale flere penge, end det man skylder. Hvis man gerne vil undgå at betale renter, er det derfor en fordel at betale sin restskat med det samme.

Eller hvad? Har du dyrere lån, er det altid en god idé at starte der. Det er nemlig generelt altid billigst, at afdrage på de lån, der har den højeste rente. Har du derfor et lån med en dyrere rente end restskatten, kan der være penge at spare, hvis du venter med at betale din restskat til fordel for det “andet” lån.

Hvordan undgår man restskat?

Restskat undgår du ved at justere din forskudsopgørelse for det kommende år. Ligeledes er det en god idé altid at have lidt penge sat til side til uforudsete udgifter – herunder restskat.

Hvornår skal restskat betales?

Hvis du betale i perioden fra 1. januar til 2. juli 2018 skal du betale en rente på 1,7 procent. Renten tillægges dag-til-dag fra 1. januar til og med betalingsdagen.

Hvis du gerne vil undgå renter skal din restskat derfor være betalt inden d. 1. Januar.

Såfremt din restskat er over 20.325 kr opkræves den i stedet i tre rater i august, september og oktober. Du vil få besked om, hvornår du skal betale disse rater i din digitale postkasse.

Hvad gør man, hvis man ikke kan betale?

Hvis man ikke har mulighed for at betale sin restskat, findes forskellige løsninger.

Man kan vælge at indgå en betalingsaftale med SKAT. For at gøre dette skal du kontakte dem telefonisk, eftersom hvert tilfælde beror på en konkret vurdering og dermed aftale.

Hvis man ikke har mulighed for at betale sin restskat i det indeværende år, vil den blive beregnet ind i forskudsskatten for næste år. Det kan virke fristende for mange, men har skal man være opmærksom på, at det gør udover lønnen, eftersom restskatten fordeles ligeligt over 12 måneder.